Heliamphora (Soltrompet)
Denne gruppe af kødædende planter stammer fra Syd Amerika og er nært beslægtet med blandt andet Sarracenia-arterne. De vokser på svært tilgængelige plateauer i bjergene og næsten alle arterne findes først efter 500 meter over havets overflade.
Den første art, der blev fundet var Heliamphora nutans. Den blev fundet af tyskeren R. H. Schomburgk i 1839 på bjerget Mount Roriama. Først næsten 100 år senere blev den næste art i slægten fundet. Dette er et ret godt udtryk for, hvor afsides disse planter gror. I de seneste år er der dog dukket en del nye arter op, og der dukker stadig nye op efterhånden som flere ekspeditioner bliver lanceret. Klimaet, hvor disse arter gror er oftest meget fugtig og præget af tåge og regn. Nattetemperaturen kan komme ned omkring frysepunktet. Om dagen kan temperaturen komme op omkring 22ºC. Jorden er udvasket er de tallrige regnskyl og er derfor perfekt til kødædende planter. Oftest findes der næsten igen gang jord og planterne gror i rødderne fra græstuer eller samlinger visne blade.
Arterne i denne gruppe er meget ens opbygget med tragte, der skyder fra det underjordiske rhizome. Tragtene er meget simpelt opbygget og kan næsten betegnes som et blad foldet på midten. Øverst på tragten sidder en lille knold kaldet nektar-skeen. Denne kan under stækt lys have flotte intense farver. Herfra (og andre steder) dannes der nekstar som logger insekter til. Insekterne risikerer at glide på det glatte underlag og falde ned i tragten og drukne. Der er hverken fundet enzymer eller andre stoffer i væsken i tragtene, der kan stå for nedbrydningen, og planterne danner da heller ikke selv sin væske. I stedet fyldes tragtene med regnvand og bakterier hjælper til med nedbrydningen af de druknede insekter. En lille detalje er de små kanaler placeret cirka midtvejs på tragten. Disse leder overskydende vand ud af tragten og opretholder derved et konstant vandniveau i tragten. Hos unge planter er tragtene ikke helt udviklede og fuldt udviklede tragte dannes først som planten vokser. Blomsterne dannes på lange oftest rødlige stængler og er store og flotte.
Denne gruppe er kødædende planter er utrolig flot og speciel, men kan også være lidt drilsk at have med at gøre. Nogle har dog stor succes med at holde dem udendørs året, for eksempel i søens vandkant, med vinterbeskyttelse. Det man skal passe på er især for høj varme og så skal de have en høj luftfugtighed. Et terrarium er derfor velegnet til disse planter. De ynder også en sænket nattetemperatur. De ses desværre sjældent i Danmark.
Species