Bioaktivt terrarium

Bioaktivt terrarium

I de seneste år er begrebet ”bioaktivt” blevet meget populært og bruges nu ofte i terrariesammenhænge. Men, hvad betyder det egentligt og hvorfor er det så godt?

Kort fortalt, er et bioaktivt terrarium en spændende og ny måde at skabe et levende og naturligt miljø for visse typer planter, dyr og mikroorganismer. Det er en form for terrarietilpasning, hvor man forsøger at efterligne økosystemet i naturen, ved at tilføre forskellige organismer, der interagerer og skaber et afbalanceret og selvbærende system. Det har en masse fordele:

  • Organisk materiale bliver langsomt nedbrudt. Derved minimeres mug, råd og dårlig lugt
  • Har man dyr, vil nogle der være et konstant supplement af foder til rådighed
  • Terrariet bliver et selvbærende økosystem

I et bioaktivt terrarium er der flere komponenter, der bidrager til at opretholde et stabilt og sundt miljø. Først og fremmest er der brug for en passende jordblanding, der giver et godt substrat for planterne at vokse i, og mikroorganismerne at bo i. Denne blanding indeholder ofte organisk materiale som kokosfiber og bark, samt aktivt kul, og den giver nødvendige næringsstoffer og dræning for planterne. Vores terrariejord er specielt tilpasset til netop dette, ligesom vi har aktivt kul til formålet.

Ud over planter er et bioaktivt terrarium hjemsted for levende organismer, der bidrager til at opretholde balancen i systemet. Disse små mikroorganismer bliver også tit kaldt for ”skraldemænd”. Det omfatter ofte dyr som springhaler og små bænkebidere (isopoder). Disse små dyr hjælper med nedbrydningen af organisk materiale (f.eks. efterladenskaber fra krybdyr og slanger) og hjælper dermed at rense terrariet. Oftest har disse mikroorganismer brug for fugtighed, og derfor er det især skov og regnskovsterrarier, der er de nemmeste at lave bioaktive. Vi tilbyder selv disse ”skraldemænd” til det bioaktive terrarium:

Bioaktive terrarier kan huse forskellige typer planter og dyr, afhængigt af dine personlige præferencer og evner som terrarieejer. Nogle populære valg inkluderer tropiske planter som bromelia, orkideer samt små krybdyr som gekkoer og øgler.

Har man ikke lige mod på at lave sit eget bioaktive terrarium fra bunden af, så har vi også færdiglavede bioaktive terrarier her.

a Piece of Nature

Tilbage til blog