Verdens største blomst! Amorphophallus titanum blomst i botanisk have københavn

Introduktion til Penisplanterne (Amorphophallus)

Amorphophallus planterne, er også til tider kendt under navnet penisplanter på grund af deres karakteristiske blomster. Disse fascinerende planter tiltrækker sig især opmærksomhed med deres unikke udseende og meget specielle blomster. Oprindeligt stammer penisplanterne fra tropiske skove i Sydøstasien, Afrika og Sydamerika, hvor de trives under varme, fugtige forhold.

Planterne har været en integreret del af forskellige kulturer gennem historien og har haft forskellige betydninger og anvendelser. I nogle kulturer blev de betragtet som symbolske for frugtbarhed og blev brugt i ritualer og ceremonier. Andre brugte dem som en kilde til mad, da nogle arter producerer spiselige knolde, der kan tilberedes på forskellige måder. Det er især arten Amorphophallus konjac, der bliver dyrket til konsum (Konjac) og blandt andet bruges til mel, kage, nudler og yam. Vi dyrker også selv Amorphophallus konjac, om end ikke til konsum men som prydplante.

I dag nyder Amorphophallus planterne stadig en fremtrædende plads i både botaniske samlinger og private haver over hele verden på grund af deres unikke og imponerende udseende. Botanisk have i København har blandt andet en fin samling af forskellige arter af Amorphophallus og har flere gange haft deres store Amorphophallus titanum i blomst, hvilket altid er et tilløbsstykke.

Verdens største blomst!
Blandt Amorphophallus-familien er Amorphophallus titanum, også kendt som "kadaverblomsten" eller "titanarum", den mest berømte. Den er kendt for sin imponerende størrelse og karakteristiske udseende. Amorphophallus titanum danner ikke kun den største blomst i Amorphophallus-familien, men også den største blomst i verden målt efter volumen.

Denne bemærkelsesværdige plante har en usædvanlig vækstcyklus og blomstrer kun sjældent. Når den blomstrer, kan dens blomst nå højder på op til 3 meter eller mere og har en karakteristisk rødlig-brun farve med en række grønne nuancer.

Amorphophallus titanum er desværre ret svær at få fat på. Det skyldes blandt andet, at den ikke producerer side-knolde, ligesom mange af de andre arter gør. Den er derfor mere svær at formere og dertil meget sjælden (og dyr) i handlen. Nogle gange kan man være heldig at få fat i frø eller planter, men man skal være hurtig. Vi har selv et par planter, som vi har været heldige at få fra frø. Disse formerer vi også, og fra tid til anden vil der være en plante tilgængelig på webshoppen.

Bestøvning og lugt
En af de mest fascinerende egenskaber ved Amorphophallus er dens karakteristiske lugt, der ofte beskrives som rådnet kød. Denne stærke lugt tiltrækker fluer og biller, der normalt ville være tiltrukket af råddent organisk materiale. Dette er en tilpasning, der hjælper med at tiltrække bestøvere til blomsten. Det kan dog være en udfordring for den entusiastiske plantedyrker, der oftest må stille planten godt væk imens lugten er stærkest. Det varer dog heldigvis kun et par dage, før planten igen er til at være i nærheden af.

Pasning af Amorphophallus planter
Amorphophallus planterne er faktisk relativt nemme at passe, hvis man tager sine foranstaltninger. Det er især deres dvale/vinterperiode, der kan være lidt tricky. Det er sådan, at langt de fleste arter dør ned hvert efterår og ligger i jorden som en knold indtil næste forår. Nogle arter har godt af at blive i jorden og andre skal tages op. Generelt skal de dog holdes meget tørt i denne hvileperiode. Så det skal man være opmærksom på. Som plante er de dog relativt nemme at passe og passes ligesom de fleste andre stueplanter. Anskaffelse af planter sker som oftest via knolde, men det er til tider også muligt at anskaffe sig frø. Frøene kan dog være lidt tricky, at få til at spire.

Ved at følge disse retningslinjer for lys, temperatur, vanding, luftfugtighed, gødning og hvile, kan du sikre, at dine Amorphophallus planter trives og bringer deres unikke skønhed ind i dit hjem eller kontor. Retningslinjerne er generelle. For specifikke oplysninger, er det bedst at se under hver enkelt art på webshoppen.

Lysforhold:
Amorphophallus planter trives bedst i indirekte, men lysende lysforhold. Undgå direkte sollys, da det kan forårsage skader på bladene. Et vindue mod øst eller vest er ideelt, da det giver tilstrækkeligt lys uden at udsætte planten for direkte stråler. Om sommeren kan de sættes udenfor et beskyttet sted for stærk sol og vind. Nogle kan endda også plantes ud i haven.

Temperatur:
Disse planter foretrækker varme og fugtige forhold, der ligner deres naturlige habitat i tropiske skove. Hold temperaturen omkring 15-25°C i løbet af dagen og undgå pludselige temperaturændringer, da dette kan være stressende for planten. Der er blevet eksperimenteret lidt med at overvintre nogle arter (i deres hvilestadie) udendørs om vinteren, selv i frostgrader. Se nederst for en liste over arter, hvor dette muligvis kan lade sig gøre.

Vanding:
Det er vigtigt at holde jorden jævnt fugtig, men ikke gennemblødt. Lad jorden tørre let ud mellem vandinger for at undgå at rødderne rådner. Brug gerne regnvand hvis muligt.

Luftfugtighed:
Da Amorphophallus planterne stammer fra tropiske områder, nyder de høj luftfugtighed. Du kan øge luftfugtigheden omkring planten ved regelmæssigt at sprøjte bladene med en forstøver med kalkfrit vand (så undgår man kalkskjolder på bladene). Undgå derfor at sætte planten foran en radiator, varmepumpe eller lignende, der gør luften meget tør.

Gødning:
Gød planten med en svag, balanceret gødning hver anden uge i vækstsæsonen (forår og sommer). Ingen gødning når planten er i hvile/knold.

Hvileperiode:
På et tidspunkt vil Amorphophallus gå ind i sin hvileperiode, hvor den naturligt mister sine blade og går i dvale. Dette er en normal del af dens vækstcyklus. Reducer vandingen betydeligt i denne periode. Når planten er døet helt ned, kræves meget lidt vanding. På dette tidspunkt kan man også tage knolden op af jorden og derved undersøge om der er lavet små sideknolde, der vil blive til nye planter året efter (enkelte arter, eksempelvis A. titanum og A. bulbifer, danner ikke sideknolde i jorden). De frie knolde opbevares mørkt (ved stuetemperatur eller køligere) og sprøjtes med lidt vand 1 gang om måneden cirka.

Når den nye vækst kan ses på knolden (en lyserød vækst dannes i midten), så plantes knolden igen i ny og næringsrig jord, og vandingen øges gradvist. Først når bladet er helt oppe af jorden, vandes der på normal vis.

Amorphophallus knold i begyndende vækst

Frosttolerante arter:
Nogle arter af Amorphophallus kan, under deres dvale, tåle frost og kan dermed dyrkes udendørs i Danmark. De fleste forsøg med dette er lavet i USA og der er derfor ikke garanti for at det samme gør sig gældende herhjemme. Vi forsøger os dog jævnligt med overvintring af Amorphophallus udendørs og vil løbende tilføje information her, når vi har det. Generelt anbefaler vi en form for vinterdækning – eksempelvis ved at dække jorden med halm eller gran. Følgende arter bør kunne overvintre udendørs i Danmark:

  • Amorphophallus albus
  • Amorphophallus bulbifer
  • Amorphophallus konjac
  • Amorphophallus kiusianus
  • Amorphophallus napalensis
  • Amorphophallus odoratus
  • Amorphophallus paeoniifolius
  • Amorphophallus yunnanensis

 

 Rigtig god fornøjelse med dine penisplanter :)

Tilbage til blog