Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Pasning af Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Venus fluefangeren (på latin Dionaea muscipula) er nok en af de mest ikoniske kødædende planter. Det er en fascinerende plante, der har fanget folks nysgerrighed og beundring i mange år. Den blev først opdaget i 1760'erne i de sumpede områder i Nord- og Syd-Carolina i USA af botanikeren John Ellis. Det tog nogle år, før planten blev anerkendt og beskrevet videnskabeligt. Senere blev den navngivet "Dionaea muscipula" af den svenske botaniker Carl Linnaeus i 1753. Navnet "Dionaea" stammer fra den græske gudinde for kærlighed og skønhed, Dionysus, og henviser til plantens elegante fælder, mens "muscipula" betyder "musefælde" på latin og henviser til dens kødædende natur.

Venus fluefanger er karakteristisk med sine bladfælder, der består af to bladsider, der indeni er belagt med 2-4 små hår. De små hår fungerer som udløsere for fælden. Hvis et hår bliver berør 2 gange (eller to forskellige hår bliver rørt efter hinanden), vil fælden lukke sig sammen om sit bytte. Hvis hårene stadig berøres, vil fælden lukke sig mere sammen, enzymer vil langsomt blive frigivet og byttedyret nedbrudt. Hvis hårene ikke bliver berørt, efter at fælden har lukket sig første gang, så vil fælden åbne sig igen. Dette menes at være et værn mod unødig lukning og nedbrydning, i fald regn eller andet irrelevant har stimuleret fælden.

Venus fluefanger tilhører familien Droseraceae, der også omfatter andre kødædende planter som soldug (Drosera) og fluetrompeter (Sarracenia). Venus fluefanger er dog den eneste art i Dionaea-slægten. Der er dog fremavlet et utal af varianter med andre farver, vækstformer, fældetyper og meget mere. Vi forhandler pt den normale variant Dionaea muscipula ”typical” og så har vi frø som er et mix fra en masse forskellige varianter. Vi vil dog løbende udvide med nye spændende varianter.

Pasning af Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Lysforhold
Venus fluefanger trives bedst i direkte sollys. Placer den et sted, hvor den får mindst 6 timer med fuld sol om dagen. Udendørs i fuld sol eller et vindue mod syd er ideelt. Dette sikrer, at planten får tilstrækkeligt med energi til et opretholde og bruge sine fælder.

Jordblanding
Brug en jordblanding, der er sur og dræningsdygtig En blanding af tørvemos og sand i forholdet 3:1 fungerer godt. Eller brug vores kødædende plantejord, der er specialjord til kødædende planter. Undgå at bruge almindelig pottemuld, da det indeholder for mange næringsstoffer, som kan skade planten.

Vand
Hold jorden konstant fugtig. Dette kan gøres ved at stille potten i en dyb underskål med vand, men undgå at lade potten stå i vand i for lang tid ad gangen (lad det tørre ud imellem vandinger). Brug destilleret vand eller regnvand for at undgå ophobning af mineraler (kalk) fra almindeligt vand.

Luftfugtighed
Det er kun helt små eller ny-ompottede planter, der ynder lidt høj luftfugtighed. Ellers kræver planten ikke så høj luftfugtighed.

Fodring og fældning
Venus fluefanger fanger små insekter som sin primære kilde til næring ved hjælp af sine karakteristiske fælder. Det er ikke nødvendigt at ”fodre” sin plante. Den skal nok selv sørge for at fange insekter. For underholdningens skyld kan man dog godt fange en flue eller edderkop og putte ned i en fælde. Bare sørg for, at den er levende.

Vinterhvile
Om vinteren går Venus fluefanger i dvale og den har brug for denne dvale for at trives. Sænk temperaturen til omkring 5-10°C og reducer vandingen betydeligt. Dette efterligner de naturlige forhold for planten. Planten kan godt tåle frost og man kan evt. have den udendørs eller i et drivhus. Dog vil frosten slå den lidt tilbage, og den vil oftest dø helt ned for så at skyde igen til foråret.

Trimning
Klip de døde eller brune fælder forsigtigt af for at opretholde plantens udseende og sundhed.

Blomstring
Venus fluefanger får, om foråret, nogle lange stængler, med fine, hvide blomster for enden. Blomsterne kræver den en masse energi og det vil oftest dræbe planten, hvis den få lov at blomstre. Ønsker man derfor at bevare sin plante over længere tid, så anbefales det at klippe blomsterstænglerne af ligeså snart de viser sig.

Dyrkning af en Venus fluefanger er både sjovt, spændende og lærerigt. Har man først styr på de basale forhold, så er det også en nem plante at holde og passe.

Rigtig god fornøjelse

Tilbage til blog