Pose-Spire-Metoden

Pose-Spire-Metoden

Pose-spire-metoden eller nogle gange kaldt køkkenrulle-metoden (paper towel method på engelsk) er en simpel og effektiv måde at spire frø på. Jeg bruger den til stort set alle vores frø, med nogle enkelte undtagelser og små ændringer afhængigt af frø. Det er en utrolig nem måde at spire mange frø på en gang. Jeg bruger denne metode, da jeg i) kan holde øje med frøene og deres tilstand, ii) nemt kan tilføje den fugt og varme de har brug for og iii) fylder væsentligt mindre end hvis jeg skulle spire alle frø i potter og jord. Det er især den sidste grund, som jeg nyder godt af. Med alle de frø og planter vi har i gang, så ville det simpelthen fylde for meget og kræve for mange potter, hvis alle vores frø skulle spires i jord. Der er enkelte frø, der ikke egner sig til denne metode. Det gælder især de helt små frø som eksempelvis New Zealandsk Juletræ (Metrosideros excelsa) og de fleste kødædende planter (der har meget små frø). Disse frø må spires normalt, ved at strø dem ud over fugtig jord. Ligeledes kræver passionsblomstfrø en lidt anderledes forberedelse, inden denne metode kan bruges. Se eventuelt vores artikel om spiring af passionsblomstfrø.

Helt simpelt så går posemetoden ud på, at man spirer sine frø imellem nogle stykker fugtig køkkenrulle, som lægges i en lukket pose. Når man kan se frøene begynder at spire, så sår man dem ud i jord og potter.

Herunder følger en detaljeret vejledning til spiring af frø med ”posemetoden”:

Du skal bruge følgende: Frø, køkkenrulle, vandforstøver, pose (små lynlåsposer er gode) og en lun vindueskarm (eller andet lunt sted).

1
Start med et forberede dine frø. En del eksotiske frø, skal have lidt forberedelse (stratificering eller scarificering). De fleste frø kan nøjes med at stå i et glas vand i 24 timer. Nogle frø (eksempelvis Strelitzia) kræver dog at man også lige fjerne den ”duskede” del af frøet, og andre frø kan kræve noget helt tredje. Er man i tvivl, så start med 24-48 timer i et glas vand.

2
Tag 2 stykker køkkenrulle og læg dem oven på hinanden. Læg frøene i midten og gør frø og køkkenrulle fugtigt med vandforstøveren. Køkkenrullen må ikke blive drivvåd, men der må heller ikke være tørre pletter.

Pose-Spire-Metoden 2


3

Fold køkkenrullen sammen omkring frøene til en lille ”pakke”.

Pose-Spire-Metoden 3


4

Put pakken med frø ned i posen og luk posen til. (I stedet for en pose kan man også bruge små gennemsigtige plastikbøtter, der kan lukkes).

Pose-Spire-Metoden 4


5

Sæt posen et lunt og lyst sted (eksempelvis oven på et køleskab eller i en lun vindueskarm). Det er dog vigtigt, at posen aldrig får direkte sol på sig.

6
Hold øje med frøene. Kig til frøene et par gange om ugen (kan gøres sjældnere hvis det er frø, der tager lang tid – eksempelvis palmer, banan eller passion).

7
Når frøene begynder at spire, er det tid til at plante dem. Plant dem i tilsvarende potter med så jord eller pottemuldsjord blandet med sand eller perlite. Jorden må ikke være for ”stærkt”, da det kan svitse de nye rødder. Pas på med ikke at knække de nye rødder når frøene plantes fra køkkenrullen og over i en potte. Venter man for længe med at overføre til potter, kan rødderne få godt fat i køkkenrullen og det kan være svært at få dem fri uden de knækker.

Pose-Spire-Metoden 5


8

Stil potterne lunt og lyst, vand og nyd de små nye planter, der er på vej.

 

Frø, hvor jeg bruger køkkenrulle med succes er:

 

Den udvidede ”pose-spire-metode”, er en metode jeg bruger med frø, der kræver lidt ekstra. Fremgangsmetoden er den samme, men i stedet for køkkenrulle bruger jeg spagnummos. Jeg har erfaret at nogle frø spirer nemmere ved denne metode. Det gælder især de større frø.

Frø, hvor jeg bruger spagnum (i stedet for køkkenrulle) er:

God fornøjelse med spiring af dine frø. Er der spørgsmål eller arter du syntes mangler på listen, så tøv ikke med at kontakte os.

a Piece of Nature

Tilbage til blog